Чи можна поставити на реєстраційний облік за генеральним дорученням?

Моя мати є власником 50% квартири, а інші 50% належать моїй неповнолітньої дочері.Сейчас моя мати інвалід 1 групи, і не може самостійно пересуватися, тому вона оформила на мене генеральну довіреність, із правом розпоряджатися майном, правом підпису і тп.Я хотіла зареєструвати свою родичку на з місяця, т.к.они приїхала з Молдови (має Російський паспорт) допомагати мені., а в паспортному столі ЕИРЦ і УФМС-Зябліково, кажуть, що я не маю права зареєструвати її без спеціальної доверенності.Правомочни чи дії паспортного столу, і як в цьому випадку мені поступити.

Олена

Відповідь юриста:

Здравствуйте, Олена. Основами законодавства Російської Федерації від 11 лютого 1993 року № 4462-1 «Про нотаріат», Законом Російської Федерації від 25 червня 1993 року № 5242-1 «Про право громадян Російської Федерації на свободу пересування, вибір місця перебування і проживання в межах Російської Федерації» , видача громадянам РФ довіреностей на реєстрацію та зняття з реєстраційного обліку за місцем проживання від імені заявника не передбачено.

Також у листі УФМС м.Москви «Про реєстрацію та зняття з реєстраційного обліку за дорученням від імені довірителя» зазначено, що зв'язку з вступниками зверненнями про можливість реєстрації та зняття громадян з реєстраційного обліку за місцем проживання на підставі довіреності, виданої іншій особі, повідомляємо наступне .
Основами законодавства Російської Федерації від 11 лютого 1993 року, а також Законом Російської Федерації «Про право громадян Російської Федерації на свободу пересування, вибір місця перебування і проживання в межах Російської Федерації» видача громадянам довіреностей на реєстрацію та зняття громадян з реєстраційного обліку від його імені по місцем проживання не передбачена.
Згідно з пунктом 6 Правил реєстрації та зняття громадян Російської Федерації з реєстраційного обліку за місцем перебування та за місцем проживання в межах Російської Федерації, затверджених постановою Уряду Російської Федерації від 17 липня 1995 року № 713 форми відповідних заяв про реєстрацію встановлюються МВС Росії.
Так, заяву за формою № 1 про реєстрацію за місцем перебування та заяву за формою № 6 про реєстрацію за місцем проживання (додатки 1 та 6 до Інструкції про застосування Правил реєстрації та зняття громадян Російської Федерації з реєстраційного обліку за місцем перебування та за місцем проживання в межах Російської Федерації, затвердженої наказом МВС Росії від 23 жовтня 1998 року № 393) містять реквізити, що передбачають підпис громадянина, який подає заяву про його реєстрацію, а не особи, що здійснює дану дію по довіреності.
Таким чином, реєстрація та зняття громадян з реєстраційного обліку за місцем проживання, оформлена за його дорученням, не буде вважатися правомірною.
У цьому зв'язку особі, чинному за дорученням, слід запропонувати надати відповідним чином завірену заяву довірителя про реєстрацію або зняття його з реєстраційного обліку. "

 

Додаткові матеріали:

  • Чи правомірна штраф за прострочення реєстрації на новому місці проживання?
  • Як дізнатися виписався чи жилець з квартири і як його виписати примусово?
  • Як сім'ї поліцейського вирішити проблему з житлом, якщо немає грошей на йо ...
  • Заяву до суду на прописку
  • Відмова в реєстрації за місцем проживання

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ