Чи може податкова надіслати повідомлення за транспортний податок за 5 років?

Здрастуйте! Питання такого змісту: справа в тому, що податкова впродовж 5 років не присилала мені транспортний податок і тут сподобилися і прислали квитанцію (одну на все) не розписавши що і за яку конкретно машину за всі 5 років і з пенями. Питання? Чи мають вони на це право? Чи є термін давності, після закінчення якого я маю право не платити їм? І на скільки я знаю, вони повинні надсилати не папірець А4 формату звичайну, а ПОВІДОМЛЕННЯ на спеціальному бланку і тільки за минулий рік? Роз'ясніть будь-ласка ситуацію. З повагою Микола.

Микола

Відповідь юриста:

Привіт, Микола. Згідно з пунктами 2 і 4 статті 52 НК податкове повідомлення надсилається податковим органом не пізніше 30 днів до настання терміну платежу і може бути передане платнику податків (його законному чи уповноваженому представникові) особисто під розписку, направлене поштою рекомендованим листом, а також передано в електронному вигляді, що на фізичних осіб поки не поширюється. Однак більшість повідомлень з транспортного податку надходить у вигляді простих поштових відправлень, тому вважати їх «переданими» відповідно до закону, а обов'язок по сплаті транспортного податку виниклої - фактично, добровільний вибір платника податків.

Але найцікавіше в пункті 4 статті 52 що «у разі направлення податкового повідомлення поштою рекомендованим листом податкове повідомлення вважається отриманим після закінчення шести днів з дати направлення рекомендованого листа». Тобто якщо рекомендований лист направлено, але платник податків його не отримав (живе за іншою адресою, перебував у відпустці, відрядженні або просто пошта не доставила), «вважається», що він лист таки отримав. Тому якщо у податковій раптом виникли до вас претензії, не вважайте за працю подати до інспекції заяву, вказавши свою поштову адресу і те, що повідомлення вам не вручено. На ситуацію з повідомленням це навряд чи вплине, але на випадок суду у вас буде підтвердження вашої сумлінності.

При виявленні недоїмки (несплати податку) податкова інспекція повинна направити платнику податків вимога про сплату податку тими ж способами, які передбачені для податкового повідомлення (пункт 6 статті 69), не пізніше трьох місяців з дня виявлення недоїмки (пункт 1 статті 70). Вимога має бути виконане платником податку протягом 8 днів, якщо інший термін не вказаний у вимозі.

Якщо вимога не виконано у встановлений строк, у податкового органу є шість місяців, щоб подати позовну заяву до суду (пункт 2 статті 48 НК). Якщо цей шестимісячний строк пропущено, податковий орган втрачає право на звернення до суду, однак пропущений з поважної причини термін може бути поновлений судом.

Крім того, у пункті 3 статті 363 Податкового кодексу є двозначна формулювання: «напрямок податкового повідомлення допускається не більше ніж за три податкових періоду, що передують календарному році його напрямки». Тим самим допускається, мабуть, напрямок податкового повідомлення після строку, встановленого пунктом 2 статті 52. Тобто якщо судом буде встановлено, що повідомлення платнику податків не вручено, у податкового органу з'являється підстава надіслати податкове повідомлення «заднім числом». Законність такого повідомлення може бути оскаржена в судовому порядку.

 

Додаткові матеріали:

  • Як оскаржити нарахування подвійного податку на майно?
  • Як повернути суму надміру сплачених податків, якщо податкова відмовляє в пе ...
  • Чи правомірно попередження працівниках про майбутні зміни умов праці за 2 м ...
  • Необхідність сплати податку за автомобіль, викрадений 16 років тому
  • Апеляційна скарга на рішення податкової інспекції

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ