Як індивідуальному підприємцю захистити ділову репутацію?

Добрий День! Виникла така ситуація.
Я громадянин Російської Федерації, прописаний і проживаю в Москві. З недавніх пір займаюся приватним підприємництвом. Сфера діяльності виробництво нестандартних меблів за індивідуальними проектами. Зіткнувся з такою ситуацією. Минулого року, а саме в 2009году уклав договір з особою, іменованим надалі клієнтом, на надання послуг з виготовлення меблів і предметів інтер'єру. Мною була допущена помилка при розрахунках вартості виробів, по не досвідченості. Клієнт відмовився оплачувати, довелося зробити вироби. Привіз замовлення, клієнт відмовився платити, сказавши, що зберу вироби тоді отримаю оплату. Хоча у мене в договорі прописано, за фактом привозу готової продукції оплачується. Я прийняв рішення не віддавати вироби. Поїхав. Потім від клієнта почув погрози на свою адресу. Пізніше прийшли до угоди, що наводжу вироби, він оплачує. Наводжу вироби, він оплачує тільки частина, віддаю частину виробів, виїжджаю на зборку, привожу, клієнт оплачує частину, віддаю частину виробів. Папери при цьому угоду він не видає. Це все тягнеться не скільки місяців. Хоча меблів йому завантажив 80%. Я зазнав збитків через його оплати. Прийняв рішення зупинити другий проект з цим клієнтом, до завершення першого проекту (договору). Визнав не рентабельним займатися другим проектом (договором), через те, що у мене в договорі є пункт додаток, в якому говоритися як буде виглядати виріб його зовнішній вигляд, другий пункт у договорі з чого зроблений (матеріали). До сьогоднішнього дня додаток до договору клієнтом не підписано. Як буде виглядати виріб не знаю, клієнтом не затверджений.
Простягнувши стільки часу, клієнт заявив, що я шахрай і подав на мене заяву у відділення міліції за фактом шахрайство в особливо великих розмірах. На даний момент, дзвонять моїм рідним і представляються слідчим, і що ведуть цю справу, надзвонюють два тижні. У зв'язку з цим моєму батькові стало погано з серцем. Мені ж ніхто не дзвонив до сьогоднішнього дня. Я спробував врегулювати це питання, написав клієнтові лист і відправив поштою, у відповідь отримав наступне дослівно: Для початок поговори з про слідчим.
Чи можу я подати на клієнта до суду за фактом розповсюдження завідомо неправдивих відомостей, що ганьблять мою честь і гідність? І заподіяння моральної шкоди моїм рідним? Якщо, так, то куди мені звернутися?
Заздалегідь дякую!
З Повагою Микола.

Микола

Відповідь юриста:

Привіт, Микола. Згідно зі статтею 152 Цивільного кодексу Російської Федерації громадянин вправі вимагати через суд спростування ганьблять його честь, гідність чи ділову репутацію відомостей, якщо хто поширив такі відомості не доведе, що вони відповідають дійсності. Позовні заяви у справах про захист честі, гідності та ділової репутації можуть пред'являти громадяни та юридичні особи, які вважають, що про них поширені не відповідають дійсності, порочать відомості. Фізичні особи, які звертаються до суду з позовною заявою розглядуваної категорії, має бути повнолітнім і дієздатним. Дані позовні заяви розглядаються, як в судах загальної юрисдикції, так і в арбітражних судах.
Цивільний кодекс Російської Федерації регламентує, що громадянин при подачі позовної заяви про захист честі і гідності може зажадати спростування ганьблять його честь, гідність чи ділову репутацію відомостей, а юридична особа, в свою чергу, - відомостей, що ганьблять його ділову репутацію.

 

Додаткові матеріали:

  • Захист честі та гідності громадянина шляхом направлення позову до суду
  • Захист честі та гідності громадянина шляхом направлення позову до суду
  • Захист честі та гідності в судовому порядку і відшкодування моральної шкоди
  • Захист честі та гідності в судовому порядку і відшкодування моральної шкоди
  • Захист честі та гідності

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ