Як буде розділена квартира між подружжям, якщо основна частина внесена дружиною?

Здравствуйте. Ми з чоловіком плануємо продати квартиру, куплену мною до вступу в шлюб, оформити на ім'я чоловіка іпотеку (приблизно нам не вистачає 10% від вартості нової квартири). Підкажіть будь ласка як мені зберегти права на 95% від купленої знову квартири (90% майно наявне до вступу в шлюб і 5% спільно нажите майно) у випадку розлучення з чоловіком. І як буде ділитися куплена нами квартира за наявності у нас двох дітей? Чи буде претендувати на частку в квартирі прописана разом з нами свекруха?

Галина

Відповідь юриста:

Привіт, Галина. 1. Найкращим і найбільш цивілізованим виходом із ситуації стане складання шлюбного контракту (договору), в якому ви вкажіть про те, що надаєте 90% вартості квартири. При розділі квартири ваш чоловік вправі претендувати на половину спільно вкладених грошей, тобто на 5% вартості, плюс на половину вартості ремонту.
2. Навіть якщо контракт складений не буде, при розділі майна в суді вам достатньо надати договір купівлі продажу квартири, що належить вам до шлюбу, для отримання 90% квартири + 5%.
3. Швидше за все суд визнає за вами право власності на всю квартиру і зобов'яже вас виплатити вартість 5% квартири дружину. Також можливо (при відсутності іншого житла у чоловіка) суд визначить його частку в квартирі пропорційно вкладеним коштам, а ви згодом зможете направити позов про визнання даної частки нікчемною і викупити її примусово. Також можливий варіант визнання права власності за вами 100% квартири в силу проживання з вами спільних дітей після розлучення.
4. Свекруха не має прав на квартиру, вона тільки має реєстрацію (тобто право користування) та власник квартири має право виписати її у будь-який момент, направивши відповідну позовну заяву до суду.

 

Додаткові матеріали:

  • Чи може дружина претендувати на майно зареєстроване на чоловіка під час шлю ...
  • Які права має чоловік на квартиру, взяту в іпотеку до укладення шлюбу?
  • Як убезпечити свої майнові права при вступі в шлюб, крім шлюбного контракту ...
  • Чи може син власника частки в квартирі проживати з дружиною в квартирі мате ...
  • Чи може власник житла виселити дружину і дитину після розлучення?

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ