Чи можна стягнути із забудовника ринкову ціну квартири в не зданому будинку?

Здравствуйте. З наступаючим Новим 2011 роком!
У грудні 2006 р. через Договір поступки права вимоги я став інвестором за Договором інвестуваннябудівництва багатоквартирного житлового будинку. Згідно з цим Договором інвестування, в III кварталі 2007 р. мені повинні були передати в експлуатацію одну двокімнатну квартиру.
Як я зрозумів потім, поступка була фіктивною.
Забудовник - муніципальне установа "Відділ будівництва та капітального ремонту" (Оскрого), яке є структурним підрозділом районної адміністрації муніципального району. Цей Оскрого знайшла будівельну комерційну фірму (РСУ), яка стала будуватицей будинок. А ще одна комерційна організація, якесь ТОВ, від імені Оскрого і за її дорученням шукала інвесторів і укладало з ними Договори інвестування будівництва багатоквартирного житлового будинку. Отримані від інвесторів гроші передавало Оскрого за мінусом 6%, які залишало собі в якості винагороди за роботу.
У цьому ТОВ і РСУ працювали одні й ті ж особи, офіс був у них один на ці дві організації.
ТОВ "зробило" одного зі своїх працівників фіз.особою, яке нібито04.12.2006 р. уклало Договір інвестування з ТОВ і потім вже 28.12.2006 р. нібито мені передало права на квартиру, що будується. Договір переуступки права вимоги відбувся 28.12.2006 р. В цей же день я сплатив цим аферистам зі своїх рук прямо в касу ТОВ 1002432 рубля, а ціна договору інвестування була 819697 крб. Таким чином переуступка склала 182735 рублів.
В кінці III кварталу 2007 р. я приїхав у Оскрого, щоб дізнатися коли я можу отримати ключі від квартири, а там менівідповіли, що будинок ще не зданий. Я пішов дивитися свою майбутню квартиру і будинок в цілому і побачив наступне: на підлозі керамзит; підлогу бетоном не залитий; перегородок між квартирами немає; тобто в наявності одні основні несучі стіни і склопакети в отворах вікон. У цей же день я дізнався в Оскрого, що у них по моїй квартирі є у діловодстві третій примірник Договору інвестування, який їм передав ТОВ. Цей договір інвестування датований так само від 04.12.2006 р., але інвестором у ньому значиться не те фізична особа, яка мені поступилося свої права, а я. Підписи мої на цьому договорі були підроблені. Ніякого Договору переуступки в Оскрого і в помині не було. Тут я зрозумів, що заповзятливий представник ТОВ, який організував для мене процес переуступки, сумму182735 рублів привласнив собі. І Договір інвестування переробив таким чином, що я ніби то з самого початку (з 04.12.2006 р.) з ними уклав договір інвестування будівництва багатоквартирного будинку і був інвестором. У Оскрого я всю ситуацію прояснив, показав свої екземпляри всіх документів, що стосуються проінвестованої мною двокімнатної квартири: Договір переуступки; Договір інвестування, де первісним інвестором значиться те фіз.особа, яке мені нібито поступилося свої права; розписку фізособи про те, що за переуступку він отримав від мене 1002432 рубля; довідку від ТОВ про те, що фізособа 28.12.2006 р. сплатило в касу ТОВ 819697 крб.; прибутковій ордер, де зазначено, що від цього фізособи 28.12.2006 р. прийнято 819697 крб.; касовий чек від 28.12.2006 р. 18:00 на суму 819697 крб. і Додаткову угоду до Договору інвестування, де вказується те, що замість фізособи інвестором став я і всі права на квартиру, що будується перейшли до мене. Але Оскрого запитати вже з ТОВ за таку підробку документів, не змогли, тому РСУ і ТОВ змінили офіс, прибрали з будмайданчика техніку та обладнання, ліквідували фірму РСУ, зареєстрували її під іншою назвою в іншому регіоні і зараз спокійно займаються подібною ж діяльністю знову напару в тому ж місті, але під іншою назвою. РСУ зобов'язання свої перед Оскрого не виконало з будівництва цього будинку. Через цих негараздів між Оскрого і РСУ будівництво будинку природно призупинилося.
До теперішнього часу квартира мені в експлуатацію не здана.
За період з III кварталу 2007 р. по липень 2010 р. я через суд загальної юрисдикції стягнув з Оскрого неустойку і моральну шкоду.
Ініціативна група (майбутні мешканці цього будинку, що будується) в липні 2010 р. звернулася до прокуратури, яка висунула позов проти Оскрого. Суд у вересні 2010 р. виніс Рішення - зобов'язати Оскрого вишукати свої кошти на організацію будівельних робіт, добудувати будинок і до 31.12.2010 р. передати всім мешканцям квартири в експлуатацію. Оскрого рішення суду не виконав, квартири мешканцям не передав, термін передачі мені квартири в експлуатацію невідомий ні мені ні керівнику Оскрого.
В даний час я втратив всякий інтерес до цієї злощасної квартирі. Продати її не вдається, і жити в ній мені немає можливості.
Хочу від неї позбавитися - представити Оскрого претензію, в якій вимагати розірвання Договору інвестування через прострочення здачі квартири в експлуатацію з одночасною вимогою повернення грошей за цю квартиру за поточною її ринковою ціною.
Якщо таке за законом можливо, то підкажіть будь ласка на яких нормах закону будувати свої вимоги? Не зарахує чи суд у повертану комерційну вартість квартири стягнені мною по суду гроші з Оскрого в якості неустойки та моральної шкоди? Чи можливо вернуть182735 рублів з ТОВ на які воно мене обманув (справжнє місцерозташування офісу ТОВ мені відомо; фіз.особа, яке мені нібито поступилося свої права, від ТОВ звільнилась у 2007 році, з керівництвом ТОВ він зараз не солідарний і готовий виступити на мою користь ).
З повагою, Влад.
avladmi@rambler.ru

Відповідь юриста:

Привіт Влад. Фактично ви можете стягнути повну вартість квартири 10002432 рубля в 2 різних діловодства - спочатку стягнувши суму з ТОВ (якщо останнє не ліквідовано) і другу частину з фізичної особи, до якого пішла "комісія" за договором. У судовій практиці не зустрічалися випадки, коли суд стягував за ринковою вартістю нерухомості. Ви можете повернути тільки сплачені вами за договором гроші + відсоток за використання чужих грошових коштів. Наскільки ситуація виграшна зможе підказати вам досвідчений адвокат, проаналізувавши документи по справі: договору, розписку, і прибутковий ордер і т.д.

 

Додаткові матеріали:

  • Невиконання зобов'язань з боку забудовника за договором інвестування?
  • Як отримати грошові кошти від забудовник, якщо його визнали банкрутом?
  • Чи можна зареєструвати право власності з незареєстрованим договором інвесту ...
  • Як ділити між подружжям квартиру, придбану за договором інвестування?
  • Чи можна стягнути із забудовника ринкову ціну квартири в не зданому будинку ...

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ