Як боротися з перевитратою електрики на загальнобудинкові лічильники?

Північні міжрайонні електромережі (філія ВАТ "Волгоградоблелектро") встановили в будинку (проспект Леніна, 133 міста Урюпінська) електролічильник загальнобудинкового витрати електроенергії і ввели в квитанцію з оплати електроенергії новий пункт ОДН (як пояснюють в збутової кампанії це нарахування за висвітлення нежитлових приміщень (під'їзд і підвал)). Нарахування по цьому пункту досить значні, а обчислюються, по видимому, як різниця витрат електроенергії по загальнобудинкового лічильника мінус сума оплати по квартирних лічильниках поділена на кількість квартир. Зокрема за грудень витрата електроенергії на ОДН склала 118 кВтг на одну квартиру. У під'їзді встановлено дві лампочки по сто ватів, навіть якщо б вони горіли цілодобово, то витрата склала б 144 кВтг на місяць! У під'їзді 8 квартир - ділимо 144 на 8 - одержуємо 18 кВтг! Це стільки кіловат можна було б додати до оплати показань по квартирних лічильниках, і така надбавка, звичайно б, не викликала обурення, тому, що це цілком реальна витрата електроенергії на освітлення під'їзду (витрати на освітлення підвалу взагалі можна не враховувати, тому, що світло там горить не більше півгодини на добу). Таким чином, виходить, що квартиронаймачі змушені платити за втрати електромереж (технічні і, можливо, втрати від розкрадання електроенергії), а не за спожиту на освітлення нежитлових приміщень електроенергію. Підкажіть як боротися з цим свавіллям.
Олег

Відповідь юриста:

Здравствуйте, Олег. Вам необхідно провести загальні збори і визначити, як буде оплачуватися різниця між показаннями загальнобудинкового лічильника та сумою індивідуальних? Ці кіловати не є «зайвими». Вони поставлені енергопостачальною організацією, надійшли на загальнобудинковий лічильник, і власники житла повинні цю різницю оплатити. Але от яким чином: це питання ви і повинні вирішити на загальних зборах. Запросіть на нього представника керуючої компанії, обговоріть з ними проблему. Це ваше право: компанія виставляє рахунок, ви з ним незгодні.

Може, причина недостачі те, що кілька людей у вашому будинку не платять за електроенергію, хтось занижує показання або краде електрику. Ви, природно, не зобов'язані платити за сусіда чи за будь-кого ще. Але щоб виробити якусь форму, потрібно зібратися і обговорити це.

У разі відсутності компромісного рішення ви вправі звертатися до суду.

 

Додаткові матеріали:

  • Чи має право садове товариство при наявності заборгованості по сплаті відкл ...
  • Чи міг голова СНТ відключити боржника від електроенергії без рішення суду?
  • Вимоги керуючої компанії про заміну справно функціонують лічильників
  • Дії членів СНТ при незаконному відключенні електроенергії
  • Вимоги керуючої компанії про заміну справно функціонують лічильників

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ