Чи можна відкликати відмову від заповіту і що для цього необхідно зробити?

У мого померлого сина залишається спадок-однокімнатна квартіра.Наследнікі за законом: я-батько і його неповнолітній син /мій онук /, спадщина ділиться порівну /по 50% /. Я подаю заяву натаріусу про прийняття спадщини і одночасно подає заяву мама мого внука, як опікун з якою він проживає в іншій квартирі. шлюб мого сина з це жінкою не був зареєстрований, вони жили разом короткий час.
Мама мого внука переконує мене на оопределенних умовах відмовитися від прічітаюшейся мені частки спадщини, умови відмови були обговорені усно і не були підтверджені нотаріально.поверів їй на словах, я подаю заяву нотаріусу про відмову від спадщини. після цього пройшло вже більше року, але жодне з обговорених умов, мамою мого внука не виконано: в квартирі свого батька, мій онук з мамою не проживає, квартира мамою здається в оренду, власність на квартиру не переоформлена, задолжность за рік з оплати ЖКП і за ел. знергію становить більше 37000 рублів.
Я відмовлявся від частки спадщини не на свою користь, а на користь онука, а він ніяких поліпшень в умовах життя не получіл.Прі повторному зверненні до натаріусу з проханням взяти відмова від спадщини назад, він мені сказав, що опікун (мама мого онука) ніяких обязатнльств по належному використанню спадщини свого сина не несе, і що відмова від спадщини не можна взяти назад і питання це може вирішитися тільки в суді.
Прошу Вас роз'яснити мої права за чинним законодавством і які я можу використовувати мотиви (докази) для подання в суд прохання щодо повернення моєї відмови від частки спадщини.
Заздалегідь Вам вдячний.

Бєліков


Відповідь юриста:

Привіт, Костянтин Федорович. Нотаріус в даному випадку правий. Згідно ст.1157 ЦК РФ, "відмова від спадщини не може бути згодом змінений або взятий назад".

Однак можна спробувати звернеться до суду і в судовому порядку спробувати скасувати відмову від спадщини. Підставами для цього може бути, наприклад, ваше оману про наслідки своїх дій, коли підписували заяву про відмову. У будь-якому випадку справа складна і вам краще залучити до нього досвідченого адвоката по спадкових справах.

 

Додаткові матеріали:

  • Чи може нотаріус відмовляти у видачі свідоцтва про право на спадщину?
  • Чи потрібно матері неповнолітнього спадкоємця ставати його опікуном для при ...
  • Чи можуть спадкоємці змінити розмір часток у спадщині за угодою?
  • Вступ до спадкові права за наявності іншого спадкоємця
  • Встановлення факту прийняття спадщини

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ