Чи можна оскаржити пункт кредитного договору про стягування комісії за ведення позикового рахунку?

Добрий день !
У серпні 2008 року між мною та ВАТ АКБ "Росбанк було укладено кредитний договір на купівлю автомобіля. У даному дговоре, зазначено що по мимо відсотків за користування кредитом я зобов'язаний оплачувати щомісяця і комісію за ведення позикового счета.На скільки я знаю ця додаткова нав'язана "послуга " не законна. У відповідь на мою претензію банк запропонував підвищити процентну ставку.
Питання:
1. Чи є у вас судова практика по такгого роду справах?
2. Які мої шанси в суді?
3.Стоімость ваших послуг?

Дмитро

Відповідь юриста:

Привіт, Дмитро. Комісія за ведення позичкового рахунку служить класичним прикладом умови договору, яка ущемляє права споживача. Такі умови заборонені статтею 16 Закону «Про захист прав споживачів».
1. Так, судова практика у справах даного роду є.
2. Президія ВАС, вказує, що справляння вищевказаного платежу неправомірно, так як не передбачено Цивільним кодексом РФ. Не може комісія розглядатися і як самостійна послуга: «У відповідність з пунктом 1 статті 819 Цивільного кодексу Російської Федерації за кредитним договором банк або інша кредитна організація зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, передбачених договором, а позичальник зобов'язується повернути отриману грошову суму і сплатити відсотки за неї. З Положення «Про правила ведення бухгалтерського обліку в кредитних організаціях, розташованих на території Російської Федерації» (затвердженого Банком Росії 26.03.2007 № 302-П) випливає, що умовою надання та погашення кредиту (кредиторська обов'язок банку) є відкриття і ведення банком позикового рахунку . Позичкові рахунки не є банківськими рахунками і використовуються для відображення в балансі банку утворення і погашення позичкової заборгованості, тобто операцій з надання позичальникам і поверненню ними грошових коштів (кредитів) відповідно до укладених кредитних договорів. Таким чином, дії банку з відкриття та ведення позикового рахунку не можна кваліфікувати як самостійну банківську послугу. »

 

Додаткові матеріали:

  • Стягнення комісії за ведення позикового рахунку і її повернення
  • Чи законна комісія за відкриття і ведення позикового рахунку при отриманні ...
  • Стягнення комісії за ведення позикового рахунку і спосіб її повернення
  • Стягнення комісії за ведення позикового рахунку і її повернення
  • Банківська комісія за ведення позикового рахунку

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ