Як розділити спільне майно, нажите в шлюбі, при розлученні?

Добрий день. Я розлучилася з чоловіком місяць тому. У момент спільного проживання було придбано: різна побутова техніка, кошторисна програма, автомобіль, так само мені була подарована братом кімната (за договором дарування) і я користуюся гаражем в кооперативі, який не є сообственно і мною був узятий споживчий кредит для повернення неофіційних яких- то боргів колишнього чоловіка. Хочу подати позовну заяву на вилучення в мою користь автомобіля і кошторисної програми в рахунок частини заборгованості за кредитом. Орієнтовна сума кредиту на момент розлучення 650тис.руб, вартість а /м 320 тис.руб, кошторисна програма 50 тис.руб., Побутова техніка 80 тис.руб. Кредит хочу платити сама для хорошої кредитної історії. Побутова техніка знаходиться в орендованій квартирі колишнього чоловіка (як підтвердження у мене є тільки фотографії з битов.техніой зроблені в цій квартирі при спільному проживанні), а /м оформлений на бивш.мужа (документів у мене природно немає, тільки фото), кошторисна програма куплена була теж на нього (є фото, як він працює в цій кошторисної програмі та виписка рахунку з фірми, де була придбана програма на її оновлення, але без печаток) Питання. На що я можу розраховувати при подачі даного позовної заяви? Чи потрібно мені робити запит в:
1. банк для підтвердження задолжності на дату розлучення? Які документи мені потрібно запросити?
2. ГИБДД про наявність автомобітя, який стоїть на обліку на колишній. чоловікові? Які документи?
3. Чи маю право запитати і отримати відомості про наявність кошторисної програми і її вартості, де вона була придбана?
Хочу докласти по максимуму документи до позовної заяви, природно крім оціночної експертизи, тому доступу у мене немає. Як правильно оформити позов? і як буде обчислюватися сума держмита, якщо раніше експертизи про оціночної вартості розділяється майна немає? На що може претендувати колишній чоловік?

Ангеліна

Заранее спасибо.

Відповідь юриста:

Привіт, Ангеліна. 1. Та вам необхідно надати суду інформацію про наявність заборгованості перед банком в певній сумі.
2. Вам потрібно представити документи, що підтверджують право спільної власності на автомобіль. Це можуть бути чеки, накладні, договори про оплату в розстрочку, а так само всі документи, в яких покупцем названі Ви або колишній чоловік. У відсутність цих документів позов все одно буде прийнятий, однак надалі до цього питання скоріш за все доведеться повернутися. Також ви можете клопотати про витребування даних документів у чоловіка.
3. Так, ви можете звернутися в будь-який магазин, в якому продається дана програма. Суд буде враховувати необхідність кожному з вас речей, які ви хочете ділити, якщо програма вам необхідно для роботи, то є можливість її отримання.
4. Майнові спори подружжя підлягають оплаті державним митом, яка обчислюється виходячи із суми позову. Суду потрібно передати оригінал квитанції про оплату мита.
Суд обов'язково зажадає надати копію позовної заяви, а так само копії всіх поданих документів. Суд зобов'язаний передати ці папери відповідачу. Вимагати від вас оцінки вказаних речей суд не вправі.

 

Додаткові матеріали:

  • Де розірвати шлюб за відсутності майнових суперечок і спільних дітей?
  • Як буде розділена квартира між подружжям, якщо основна частина внесена друж ...
  • Як подати позовну заяву на стягнення аліментів з чоловіка?
  • Розділ спільного майна подружжя при розірванні шлюбу
  • Позовна заява про виселення з квартири та необхідний пакет документів

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ