Розділ спільного майна подружжя в рівних частках після розірвання шлюбу

Моя дочка збирається подати на розлучення з чоловіком, який залишив її з дитиною (дочка) в березні ц.р. і, не дивлячись на її умовляння, не хоче повертатися до родини. Поводиться при цьому дуже впевнено: вимагає бачитися з дитиною (хоча проявів великий батьківської любові не було ніколи - спокійно не бачив її тижнями і йшов з сім'ї у вихідні). Самостійно і без неодноразових прохань з боку дочки, грошей не дає, а якщо і дає, то зовсім не пропорційно аліментах при його зарплати. Дочка моя людина дуже м'який і зажадати від нього нічого не може, як і настояти на своєму. Тільки плаче і переживає. Ситуація ускладнюється їх матеріальними зобов'язаннями. Коли вони одружилися і ніде було жити, наша сім'я скористалася своїм правом черговиків району для отримання для них квартири за програмою "Молодій родині доступне житло". Черговиками були моя дочка і внучка. Зять не мав право на отримання квартири за цією програмою. Квартира була оформлена за договором купівлі-продажу на 3-их з розстрочкою платежу на 10 років. Ми з чоловіком внесли 1-ий внесок в розмірі 20% від загальної вартості квартири, тому що тоді грошей у них не було. Йому загрожувала армія, і, довідки про вагітність, потім про народження дитини негайно його мама передала до військкомату для отримання відстрочки. Отже, 80% вартості квартири були розраховані на 10 років з 2007 року. Дочка не працювала через дитину. Зять вносив квартальні платежі за квартиру, але при цьому ще оформив кредит на дорогий автомобіль, який зараз ще теж виплачений не до кінця. Залишилося платити приблизно рік. В цілому, він оплатив за машину не менше, ніж за квартиру за цей період. Пішов він коли дочка ще не могла знайти роботу. Роботодавці дуже неохоче беруть молодих мам з дітьми та великою перервою в стажі. Зараз вона працює і вже майже рік самостійно оплачує квартиру. Квартира не є власною до її повної оплати розрахунково в 2016 році.
Як може бути вирішене питання з квартирою, якщо в подальшому дочка буде виплачувати її самостійно? Зять виплачує свою машину. Добровільно він не хоче відмовитися від своєї частки власності, хоча такий крок передбачений в Центрі Орендного житла, який супроводжує угоду за програмою для молодих сімей. Зять проживає зі своєю мамою і братом в квартирі 75 метрів, де його мати є власником. Моя дочка і внучка також ніякої іншої власності не мають.
Підкажіть, будь ласка, як підійти до вирішення цього складного питання. З чого почати і, як, виходячи з спільно виплачених коштів розділити їх зобов'язання по майбутній власності: зятю машину (якою користується тільки він), а дочки і внучки виплачувати і залишити за собою квартиру (загальна площа 52 метра).

Відповідь юриста:

Здрастуйте, відповідно до загального правила спільне майно подружжя підлягає поділу в рівних частках. Таким чином, і кредитні зобов'язання також підлягають розподілу. Ваша дочка має право пред'явити вимогу про розділ квартири та автомобіля, а також іншого майна, нажитого в шлюбі. Частка вашої дочки в квартирі може бути збільшена, якщо вона відмовиться від частки автомобіля. До того ж вона може спробувати довести те, що початковий внесок був сплачений подарованими коштами (або зайнятими у вас). Однак повністю позбавити чоловіка частки в квартирі неможливо, тільки якщо він сам від неї відмовиться. Якщо вам необхідна кваліфікована юридична допомога - звертайтеся в нашу компанію.

 

Додаткові матеріали:

  • Оформлення шлюбного договору згідно сімейному законодавству
  • Зняття з реєстраційного обліку неповнолітнього власником
  • Як розділити спільне майно при розірванні шлюбу?
  • Чи можна при розділі майна одержати більшу частину квартири за наявності не ...
  • Які права з'являються у мешканця муніципальної квартири?

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ