Обмеження батьківських прав або позбавлення батька батьківських прав

Здрастуйте, у мене 10 місячна дитина, вийшла заміж на 7 місяці вагітності рішення будувати сім'ю виникло обопільно з чоловіком і родичами які теж схвалили наші відносини, але після народження дочки, чоловік став влаштовувати мені щоденні скандали, ми билися, він почав пити, Вобщем через 3 місяці такого життя я зібрала дитину і поїхала жити до мами, у вересні 2011 він намагався підпалити Квартиру зякої ми з дитиною поїхали, після чого рідні визначили його в психіатричну лікарню де він пробув місяць, коли повернувся поводився добре ми навіть намагалися налагодити спілкування, але через 2 тижні він знову почав виносити мені мозок, дзвонити і говорити що він зараз буде топитися, я 3часа на нервах його відмовляла, після чого він сказалчто це жарт, від нього надходили такі пропозиції як віддати йому дитину, почав погрожувати мені, бажати мені смерті, називати нашу дитину виродком Я боюся за своє життя і за життя своєї дитини, підкажіть як краще розлучитися, і бажано ділити його батьківських прав?

Відповідь юриста:

Здрастуйте, позбавити батьків (одного з них) батьківських прав, згідно зі ст. 69 СК РФ, можна тільки якщо вони:

- Ухиляються від виконання обов'язків батьків, у тому числі при злісному ухиленні від сплати аліментів;

- Відмовляються без поважних причин взяти свою дитину з пологового будинку (відділення) або з іншого лікувального закладу, виховного закладу, установи соціального захисту населення або з аналогічних організацій;

- Зловживають своїми батьківськими правами;

- Жорстоко поводяться з дітьми, в тому числі здійснюють фізичне чи психічне насильство над ними, зазіхають на їх статеву недоторканність;

- Є хронічними алкоголіками або наркоманією;

- Вчинили умисний злочин проти життя чи здоров'я своїх дітей або проти життя або здоров'я чоловіка.

Також, згідно зі ст. 73 СК РФ, обмеження батьківських прав допускається, якщо залишення дитини з батьками (одним з них) небезпечно для дитини по обставинах, від батьків (одного з них) не залежних (психічний розлад або інше хронічне захворювання, збіг важких обставин і інші).

Обмеження батьківських прав допускається також у випадках, якщо залишення дитини з батьками (одним з них) внаслідок їхньої поведінки є небезпечним для дитини, але не встановлені достатні підстави для позбавлення батьків (одного з них) батьківських прав. Якщо батьки (один з них) не змінять своєї поведінки, орган опіки та піклування після закінчення шести місяців після винесення судом рішення про обмеження батьківських прав зобов'язаний пред'явити позов про позбавлення батьківських прав. В інтересах дитини орган опіки та піклування має право пред'явити позов про позбавлення батьків (одного з них) батьківських прав до закінчення цього терміну.

Розлучитися з чоловіком ви можете подавши позовну заяву про розірвання шлюбу до суду за місцем проживання одного з подружжя.

 

Додаткові матеріали:

  • Як позбавити батьківських прав батька дитини, якщо він не допомагає дитині ...
  • Коли мати можуть позбавити її батьківських прав по відношенню до дитини?
  • Чи можна позбавити батьківських прав батька дитини, який постійно п'є?
  • Чи можуть позбавити батьківських прав на підставі нетрадиційної орієнтації ...
  • Позбавлення батьківських прав батька - алкоголіка, не платив аліменти

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ