Чи можлива відмова дочки недієздатного громадянина у встановленні опіки

Я, будучи дочкою недієздатного граданіна - діагноз психиатора: судинне слабоумство, інвалід 1 групи (справа про визнання недієздатним перебувати в суді), хочу оформити опіку над мамою. Але майже рік я не працюю, доглядаю за нею, власного житла немає, ми з братом прописані в батьківській двокімнатний квартирі з ч /у (без ванної кімнати) в г.Вязники, де мама є відповідальним квартиронаймачем (житло не приватизоване), а тато визнаний передчасно відсутнім. В останній рік ми з мамою жили або в г.Вязники або під г.Владимире в однокімнатній квартирі мого цивільного чоловіка (я в ній не зареєстрована на даний момент). Чи зможу я, як рідна дочка, оформити опіку над мамою на себе? Що потрібно зробити, щоб обов'язково стати опікуном? Адже це МОЯ МАМА! А якщо гарантій мізерно мало? При відсутності інших кандитатів в опікуни, органи опіки доручати це державі? При цьому чи не опинимося ми з братом на вулиці, без житла і постійної реєстрації та без мами? Примітка: брат теж тимчасово не працює, живе в г.Вязники

Відповідь юриста:

Добрий день. 1. Опікунство встановлюється рішенням голови місцевого самоврядування, внаслідок чого оформляється відносно швидко, так як не потрібно рішення суду.
2. Не призначаються опікунами (піклувальниками) особи, хворі на хронічний алкоголізм чи наркоманію, особи, відсторонені від виконання обов'язків опікунів (піклувальників), особи, обмежені в батьківських правах (якщо встановлюється опіка над недієздатними неповнолітніми), колишні усиновителі, якщо усиновлення скасовано з їхньої вини, а також особи, які за станом здоров'я не можуть здійснювати обов'язки по догляду за недієздатною.
3. Опікуном призначається тільки одна людина.
4. Органом опіки та піклування регулярно контролюються умови, в яких міститься опікуваний.
5. Встановивши опікунство над недієздатним, орган опіки та піклування протягом п'яти днів повинні повідомити про це податкові органи за місцем свого знаходження, для того щоб останні могли мати інформацію про те, хто є представником даного платника податків.

 

Додаткові матеріали:

  • Визнання матері недієздатною в судовому порядку і встановлення опіки
  • Проживання недієздатного громадянина з опікуном в квартирі опікуваного
  • Особливості встановлення опіки над недієздатною матір'ю
  • Як оскаржити позовну заяву про визнання особи недієздатною?
  • Оформити піклування, партонаж або опікунство?

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ