За яким кодексом буде розраховуватися обов'язкова частка спадкоємця за заповітом, складеним до 1 березня 2002 року? Ещанію

Ситуація така, мій дідусь помер у березні 2010 року, залишив заповіт (від 1997 року) на 2-х дітей на свою квартиру в м. Чебоксари (він там жив) і вклади в банку. У нього також є старша дочка (3-й дитина), але волею долі так склалося, що вони 20 років не спілкувалися, відповідно, в заповіт вона включена не була. Але вона також подала нотаріусу заяву про обов'язкової частки, посилаючись на те, що вона пенсіонер, їй 65 років (на момент складання заповіту вона їм не була, вона 1945 р.н.)
Нотаріус визначив майно дідуся розділити на 3 частини, таким чином моя тітка отримує 2/3 від своєї третини (нотаріус порахував, що необхідно розподілити згідно минулому законодавству 2/3 від її третини (РРФСР від 1964р., Тому заповіт було написано до прийняття нового ЦК в 2001р.), навіть не 1/3 від
Питань, звичайно багато.
- З одного боку, вона пенсіонер, і має право на частку, але з іншого боку, вона ніколи не була його утриманцем, більш того, 30 років тому їй бабуся з дідусем зробили 4-х конмнатную квартиру, в якій вона досі живе (правда, я не знаю, як це можна довести), вона ніколи не доглядала за дідусем, живучи з ним поруч , чи дійсно їй належить частка, якось несправедливо? Якщо є заповіт, хіба вона може претендувати на щось?
- Хіба не за новим ЦК трактують заповіт?
- Чи є у нас підстави звертатися в суд, відсуджувати її частку?
- Чи можемо ми продати квартиру без її згоди? або як в цій ситуації чинити, якщо ми хочемо продати майно, а вона хоче в ньому жити (точніше її дочка, але це не міняє справи)

Катерина
.
Відповідь юриста:

Привіт Катерина. До набрання чинності частини третьої ГК РФ, а саме, відповідно до норм ЦК РРФСР 1964 р. обов'язкова частка була більше - обов'язкові спадкоємці могли успадковувати не менше 2/3 частки, яка належала б кожному з них при спадкуванні за законом. Нині діє правило, за яким розмір обов'язкової частки залежить від дати оформлення заповіту. Якщо заповіт було складено до 1 березня 2002 року - обов'язкова частка повинна складати 2/3 частки, на яку обов'язковий спадкоємець міг претендувати при спадкуванні за законом; якщо ж заповіт було складено після 1 березня 2002 року, обов'язкова частка становитиме частки.
Продати квартиру ви можете, але спадкоємиця легко оскаржить угоду в суді. Запишіться на консультацію до нашого юристу по спадкових справах та він допоможе вам знайти рішення в сформованій ситуації.

 

Додаткові матеріали:

  • Як визнати спадкоємця негідним і оскаржити заповіт?
  • Чи може син спадкодавця претендувати на вклади дружина спадкодавця?
  • Як відбувається успадкування якщо спадщина складено до вступу ГК РФ в силу?
  • На що можуть претендувати спадкоємці при складанні заповіту на одного з них ...
  • Як успадковується майно після спадкодавця, якщо не залишено заповіт?

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ