Як повернути заборгованість за договором позики фізичній особі?

12.03.10 я дав у борг 15000 євро до 12.04.10 фіз.осіб під 4% на місяць у присутності 3-ї особи, що виступив поручителем позичальника під продаж своєї недобудованої дачі. До 03.07.10 окрім регулярних (2 рази на тиждень) обіцянок погасити заборгованість я нічого не отримував. 03.07.10. при особистій зустрічі в тому ж складі позичальник виписав мені розписку з гарантіями про визнання та погашення боргу повністю в розмірі 17400 евро.Прі написанні розписки він навідріз відмовився вказувати термін погашення боргу 12.04.10 і написав 12.07.10.После цього пішли усні запевнення про погашення боргу з тією ж періодичністю, проте, 2 тижні тому він попросив мене більше його не турбувати посилаючись на втому від моїх претязаній, пояснивши, що продовжить зі мною спілкування через поручітеля.Поручітель видав мені на руки за весь період 5000 євро, а вчора на моє пропозиція кредитуватися під заставу своєї дачі для подальшої виплати боргу відповів відмовою, пояснивши це своїм нежеланіем.Документа підтверджує його зобов'язання по поручительству у мене нет.Пожалуйста, порадьте як мені вчинити в даній сітуаціі.Заранее вдячний, Сергій.

Сергій

Відповідь юриста:

Привіт, Сергій. У даній ситуації вам потрібно направити позовну заяву про стягнення грошових коштів в суд. Повернення боргу по розписці, згідно зі ст. 122 Цивільного процесуального кодексу РФ, можна провести в наказовому виробництві: спрощеному порядку судового розгляду, коли заявнику достатньо зібрати необхідні документи (розписку, паспорт, квитанцію про оплату державного мита), направити заяву на видачу судового наказу, який має силу виконавчого листа. Далі судовий наказ передається судовим приставам (якщо боржник не подасть заяву про його скасування), які займуться поверненням боргу.
Якщо боржник скасує судовий наказ, то ви будете звертатися до суду в порядку позовного провадження. Так само вам необхідно клопотати перед судом про арешт майна боржника, наприклад, дачі, автомобіля, для забезпечення позовної заяви.

 

Додаткові матеріали:

  • Як стягнути в примусовому порядку борг з боржника, який залишив розписку?
  • Боржник прострочив виплату боргу по розписці: що робити?
  • Як стягнути заборгованість по розписці без звернення до суду?
  • Порядок повернення заборгованості по розписці в судовому порядку
  • Позовна заява про повернення коштів по розписці

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ