Чи можна стягнути аліментні виплати за минулий час?

Моїй доньці 10 років, з її батьком прожили 9 років, але в шлюбі не були зареєстровані. Ось уже 5 років він абсолютно нічим не допомагає і навіть не спілкується з нею. Я періодично прошу в нього допомоги, але він кожного разу викручується яким-небудь чином, то у нього грошей немає, то ще що-небудь, правда документального підтвердження у мене немає, розмови відбуваються по телефону. На аліменти не подавала раніше, тому що намагалася домовитися з ним по хорошому, щоб він дав частку дочки в своїй квартирі. Загалом, сподівалася, що одумається, але зараз розумію, що тільки даремно витратила час. Скажіть, чи можна стягнути аліменти за останні 5 років, написавши клопотання про продовження строку позовної давності і якщо так, то як це зробити, або тільки за останні 3 роки я можу стягнути з нього аліменти. Заздалегідь дякую.

Тетяна

Відповідь юриста:

Здравствуйте, Тетяна. Стягнення аліментів (у межах трьох років) за час, що передує пред'явленню позову, можливе в порядку винятку тільки при наявності наступних умов: до моменту звернення до суду аліменти не виплачувалися; особа, яка потребує аліменти, вживав заходів до одержання аліментів, але вони не були отримані в результаті ухилення особи, зобов'язаного сплачувати аліменти, від їх сплати. Ухилення може виразитися в тому, що зобов'язана особа ухилялася від укладання угоди про сплату аліментів, приховувало своє місцезнаходження або доходи, і в інших подібних діях.
Трирічний термін, протягом якого можливе стягнення аліментів за минулий час, є пресекательним, тобто стягнення аліментів за межами цього терміну незалежно від причин їх неотримання неможливо.

 

Додаткові матеріали:

  • Як скласти позовну заяву про стягнення аліментних виплат та стягнути їх за ...
  • Як стягнути аліменти з батька дитини у твердій грошовій сумі?
  • З якого моменту буде платити аліменти батько, після встановлення батьківств ...
  • Аліменти на дитину
  • Стягнення аліментів

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ