Чи може військовослужбовець, звільнений за станом здоров'я, претендувати на першочергове отримання житла?

Достроково звільнився з лав ЗС РФ в 2009 році (вислуга 27 років) за станом здоров'я (подп. "б" п. 3 ст. 51), житлом не забезпечений, дав згоду на звільнення із залишенням у списках черговиків на житло при В /Ч (в черзі на отримання житла з вересня 2006 р.).
Після звільнення оформив групу інвалідності (військова травма, учасник бойових дій) і отримав право на пільги і переваги, встановлені чинним законодавством для інвалідів Вітчизняної війни.
ПИТАННЯ: чи маю я право на позачергове або першочергове одержання житла (якщо так, то де про це можна прочитати).
Спасибі.

Сергій

Відповідь юриста:

Здрастуйте, Сергію. Громадяни, звільнені з військової служби після досягнення граничного віку перебування на військовій службі, за станом здоров'я або у зв'язку з організаційно-штатними заходами (при загальній тривалості військової служби 10 років і більше), і члени їх сімей забезпечуються органами місцевого самоврядування житлом за встановленими нормами не пізніше, ніж у тримісячний строк з дня подання заяви для включення в списки потребуючих поліпшення житлових умов у обраному постійному місці проживання. Слід мати на увазі, що при отриманні постійної житлової площі зазначені громадяни і члени їх сімей повинні представити документи про здачу жилих приміщень та виписці з колишнього місця проживання.

При неможливості надати житлові приміщення за встановленими нормами у тримісячний термін органи місцевого самоврядування зобов'язані тимчасово розмістити громадян, звільнених з військової служби, та членів їх сімей в житлових приміщеннях або виплачувати їм грошову компенсацію за найм (піднайм) житлових приміщень у розмірі, обумовленому договором найму (піднайму) житла. За згодою громадян, звільнених з військової служби, органами местнрго самоуправленйя «можуть бути надані кошти для будівництва або придбання житла в розмірі , визначеному Урядом Російської Федерації.

За три роки до звільнення після досягнення граничного віку перебування на військовій службі або в рік звільнення з військової служби за станом здоров'я, або у зв'язку з організаційно-штатними заходами військовослужбовці-контрактники за клопотанням командирів (начальників ) включаються органами місцевого самоврядування обраного постійного місця проживання в списки потребують поліпшення житлових умов або членів житлово-будівельних (житлових) кооперативів. Про прийняте рішення органи місцевого самоврядування повідомляють військовослужбовцям у тримісячних строк.
Ознайомтеся з Федеральним законом "Про статус військовослужбовців".

 

Додаткові матеріали:

  • Чи належить пенсіонерові МВС квартира по виходу на пенсію?
  • На субсидію може претендувати тільки дитина-інвалід, або вся його родина?
  • Чи можлива приватизація колишнього службового житла, переданого муніципаліт ...
  • Чи можлива приватизація колишнього службового житла, переданого муніципаліт ...
  • Визнання недійсним рішення органу місцевого самоврядування про надання жило ...

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ