Чи можна вимагати відшкодування моральної шкоди від державних органів?

Мій чоловік 11 липня 2010р. був звільнений з лав НД по досягненню граничного віку. На момент звільнення житлова комісія в /ч, де він проходив службу за контрактом, не поставила його на облік як потребує в постійному житло, керуючись письмовими відповідями КЕЧ, куди були представлені всі необхідні документи. За рішенням військового суду дії в ч були визнані незаконними, і в /ч видала протокол про визнання мого чоловіка і членів його сім'ї такими, що потребують постійному житло. Однак КЕЧ гарнізону "Біла" відмовила нам у постановці!
на облік, мотивуючи тим, що у нас вже є житло, де ми зареєстровані. Ми документально підтвердили, що дані житлові приміщення нам не належать. У підсумку чоловік втратив у зарплаті, не має можливості отримати житло, а ще є дочка на утриманні, яку треба вчити в інституті. Чи може він вимагати від КЕЧ відшкодування матеріальної шкоди та моральної компенсації?

Циганова Ольга


Відповідь юриста:

Здравствуйте, Ольга. Так, ви можете направити в суд позов про стягнення моральної шкоди. При розгляді справ про відшкодування моральної шкоди, суд повинен встановити, які саме моральні страждання були заподіяні потерпілому, які існують докази факту їх заподіяння, обставини заподіяння моральної шкоди і т.д., а вам, в свою чергу, необхідно надати докази заподіяння моральної шкоди . В ході судового розгляду обгрунтовується, заявлена позивачем (потерпілим), сума компенсації морального збитку. Постраждала особа вправі вимагати будь-яку компенсацію завданої моральної шкоди, однак суд керується ступеня доведеності завданих моральних страждань, відповідністю суми заподіяною страждань, а також внутрішнім переконанням судді.

 

Додаткові матеріали:

  • Як отримати відшкодування моральної шкоди з колег по роботі?
  • Захист честі та гідності в судовому порядку і відшкодування моральної шкоди
  • Захист честі та гідності в судовому порядку і відшкодування моральної шкоди
  • Відшкодування моральної шкоди
  • Компенсація моральної шкоди

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ