Які права у цивільної дружини на спадщину після смерті співмешканця?

Є кооперативна квартира. У квартирі прописана власник (батько) і його 11-річна дочка. Я є матір'ю дівчинки, з її батьком розведені. Пай повністю погашений до оформлення шлюбу зі мною. Більше 10 років у квартирі проживає цивільна дружина власника (шлюб не оформлений). Власник недавно помер. У квартирі зараз прописана тільки дівчинка. У померлого власника живий батько. Інших родичів немає. Питання: чи маю я право на частку у спадщині (як опікун), і чи має право на спадщину цивільна дружина (є свідки, що вона проживає в квартирі)?

Юлія

Відповідь юриста:

Привіт, Юлія. За законом пережив чоловік є спадкоємцем першої черги, тільки якщо він складався із спадкодавцем у зареєстрованому шлюбі. Цивільна дружина може мати право на спадщину, якщо вона вказана в заповіті або до моменту відкриття спадщини була непрацездатною та перебувала на утриманні спадкодавця і проживала спільно з ним.

Ви також не маєте права на спадщину, що залишилася після смерті колишнього чоловіка. Як опікуну неповнолітнього спадкоємця, вам необхідно звернутися до нотаріуса для оформлення спадкового права.

Батько спадкодавця також є спадкоємцем і претендує на половину квартири, якщо більше немає спадкоємців за заповітом або законом.

 

Додаткові матеріали:

  • Як визнати спадкоємця негідним і оскаржити заповіт?
  • Чи може цивільна дружина претендувати на спадок цивільного чоловіка?
  • Як оформити спадщину після смерті брата, якщо є спадкоємці першої черги?
  • Право на обов'язкову частку у спадщині дочки спадкодавця
  • Право на обов'язкову частку у спадщині дочки спадкодавця

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ