Чи буде нести відповідальність водій транспортного засобу, якщо ДТП сталося з вини пішохода?

7 листопада 2010 ввечері на початку 19 годин, мій чоловік їхав по не освітленому ділянці дороги (ліхтарі не горіли) по двох сторонньої дорозі з розміром в одну смугу, переїжджаючи лежачий поліцейський у даліке - побачив два силуети який переходили зустрічну смугу руху, швидкість при переїзді перешкоди була 5 км на годину. Люди які до того часу вже перейшли встречку зупинилися на розділовій смузі і не робили ні яких рухів в перед, не вживали ні яких знаків щоб дати зрозуміти, що вони почнуть продовжувати рух. Чоловік продовжував їхати прямо повільно швидкість близько 20 - 30 км на годину, але люди дорогу не переходили продовжуючи стояти. Коли до людей залишалося около5 метрів, велика літня жінка зробила різкий крок в перед, у нього ні залишилося часу для маневру, тільки вижел гальмо як побачив, що вона рвонула під машину, сталося зіткнення самий край водійського боку, машина під час зіткнення проїхала ще метра 2 гальмівний шлях від задніх коліс 75 метрів. Він вийшов з машини, друга людина не постраждав, він залишався стояти на розділювальній смузі. Відразу за допомогою перехожих викликали швидку, а я викликала даі, мене в машині не було я приїхала коли постраждалу ще живу вантажили в швидку! Чоловік тверезий, було асвідетельствованіе, правил не порушував, швидкісний режим теж, уникнути зіткнення не було часу, люди переходили дорогу у не призначеному місці і не освітленому - це зафіксовано. Коли потерпілу вантажили в швидку співробітники швидкої її два рази упустили, жінка дуже велика і повна і як опинилася їй 80 років. Тепер у чоловіка відібрали права, видавши времянку, машину як річ дог забрали на штраф стоянку, машина стара нива з кенгурятником самопалом, встановленого до заборони. Слідчий лякає мого чоловіка кримінальною справою так як потерпіла померла в швидкій допомозі. посилається на 264 статтю КК РФ, я особисто не вбачаю в діях свого чоловіка складу злочину, а вважаю, що це нещасний випадок! Тим більше що знайшлася жінка яка не була свідком ДТП, але знала загиблу і каже, що та була майже сліпа і носила окуляри з дуже великими діоптріями і страждала тим, що з скрізь їх забувала, в момент зіткнення на місці очок не було! А тепер питання, що загрожує моєму чоловікові? Ваші рекомендації щодо захисту від того щоб мого не винного чоловіка не засудили незаконно! Кримінальну справу поки не заведено, слідчий ні якої інформації про загиблу її родичів і про насправді не надає, копії протоколу ДТП і схеми на руки не дають! Заранее спасибо!

Відповідь юриста:

Привіт, Галина. Основним моментом у визначенні провини водія буде наявність /відсутність технічної можливості для запобігання зіткнення. Робиться це в такий спосіб. Визначається час з моменту якого водій побачив (міг або повинен був побачити) пішохода. Робиться це зазвичай за схемою пригоди, де показано шлях проходження пішохода, шлях прямування ТЗ водія, наявність інших ТЗ.
Якщо кримінальну справу порушено не буде, то ваш чоловік все одно повинен буде відшкодувати шкоду, заподіяну життю людини, адже відповідно до ст. 1083 ГК РФ, вина потерпілого не враховується при відшкодуванні додаткових витрат (пункт 1 статті 1085), при відшкодуванні шкоди у зв'язку зі смертю годувальника (стаття 1089), а також при відшкодуванні витрат на поховання (стаття 1094).

Для отримання більш детальної консультації щодо порядку ваших дій, вам необхідно записатися на консультацію до юриста.

 

Додаткові матеріали:

  • Що очікує громадянина при участі в ДТП з летальним результатом постраждалих ...
  • Як довести невинність водія в події ДТП?
  • Якою має бути дистанція між рухомими автомобілями?
  • Відповідальність водія при недотриманні пішоходом правил дорожнього руху?
  • Відповідальність водія при недотриманні пішоходом правил дорожнього руху?

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ