Чи можна поміняти прізвище сина без згоди його батька в разі ухилення останнього від виховання дитини?

Здравствуйте. Допоможіть будь ласка. У мене така проблема. народила дитину, батьку він був і є не потрібен. я по дурості потягла батька дитини робити свідоцтво про народження. хоча могла зробити свідоцтво тільки з матір'ю, ну як мати одинак. батькові було все одно. ну ладно, дала синові прізвище батька. стягнула з нього аліменти через суд, мені їх перераховують вже три роки. сам батько дитини не бачив, не прийшов до нього ні разу з народження, не чого йому жодного разу не передав і взагалі навіть не цікавиться ним. при зустрічі на вулиці не підійде і навіть не привітається, ніби ми і не знайомі. Чи можу я відмовитися від аліментів і поміняти синові прізвище на свою без дозволу батька??? У загсі говорили що ніби як можна. ну мені хотілося б уточнити.

Анастасія

Відповідь юриста:

Привіт, Анастасія. Якщо батьки проживають окремо і батько, з яким проживає дитина, бажає присвоїти йому своє прізвище, орган опіки та піклування дозволяє це питання в залежності від інтересів дитини та з урахуванням думки іншого батька. Врахування думки батьків не обов'язковий при неможливості встановлення його місця знаходження, позбавлення його батьківських прав, визнання недієздатним, а також у випадках ухилення батьків без поважних причин від виховання та утримання дитини.
Відмовитися від аліментних виплат ви не можете, так як вони виплачуються саме дитині, а не вам. І батько дитини повинен містити його навіть у разі позбавлення батьківських прав.

 

Додаткові матеріали:

  • Як позбавити батька його батьківських прав і усиновити дитину новому чолові ...
  • Чи можна позбавити батька дитини батьківських прав, якщо останній не цікави ...
  • Як скласти позовну заяву про позбавлення батьківських прав?
  • Позовна заява про встановлення батьківства та про зміну в актовому записі п ...
  • Позовна заява про встановлення батьківства та про зміну в актовому записі п ...

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ